Aflevering 1 - 'Veer-kracht' bouw je samen

Hoe hou je balans tussen werk en privé? Hoe blijf je vitaal en hou je jouw grenzen met betrekking tot jouw belastbaarheid in de gaten? En wat je helpt je hierbij in jouw werkomgeving? Met andere woorden: hoe zorg je ook goed voor jezelf?

In de allereerste podcast van het NFU-Consortium Kwaliteit van Zorg zijn Evelien van Leeuwen en Dewi Stalpers te gast. Beiden zijn actief op veerkracht en duurzame inzetbaarheid. Zij belichten het thema van deze podcast ‘De veerkrachtige zorgprofessional’ vanuit het perspectief van de arts en van de verpleegkundige. Dat levert een interessant gesprek op.

Aflevering 2 - Minder meten, meer leren en verbeteren

Kwaliteit van zorg begint aan bed of aan tafel tussen zorgverlener en patiënt. Zorgverleners en patiënten kunnen samen het beste bepalen wat kwaliteit van zorg is, wat er moet worden gemeten en vervolgens wat moet worden verbeterd.

In de tweede podcast van het NFU-Consortium Kwaliteit van Zorg speken Ingrid Bonte (Rijnstate), en Rutger Verhage (Radboudumc), over het experiment Zinvolle Registratie (ZIRE). Zij geven antwoord op de vraag hoe in hun ziekenhuis met dit experiment de balans wordt verlegd van meten naar verbeteren en naar meer tijd voor de patiënt.

Aflevering 3 - Behandeling op maat voor patiënten

Samen met de patiënt de zorg verder verbeteren. Waardegedreven zorg heeft voor de umc’s vier kernelementen: het gesprek met de patiënt, interprofessionele samenwerking, samen leren en uitkomsten en kosten in beeld. Met als doel: zorg die aansluit bij de behoefte van de patiënt.

In de derde podcast van het NFU-Consortium Kwaliteit van Zorg speken Hanneke van de Wal-Huisman (UMCG) en Barbara van Leeuwen (UMCG), over Waardegedreven zorg. Zij zetten zich beiden in voor behandelingen die daadwerkelijk passen bij ouderen. Medisch én als je kijkt naar het leven van iedere oudere patient. Maar ook naar de inbedding daarvan binnen de organisatie en een passende  bekostiging.

Aflevering 4 - Richtlijnen in de praktijk

Behandelrichtlijnen zijn belangrijk voor goede, kwalitatieve zorg maar zijn soms ook lastig te verankeren in de zorgpraktijk. Dit dilemma staat centraal in de vierde aflevering van de NFU Podcast, met als thema ‘Richtlijnen in de praktijk’.

Diana Delnoij, chief scientific officer bij Zorginstituut Nederland en Jaap Hamming, chirurg in het LUMC gaan onder leiding van Dave Dongelmans, intensivist in het Amsterdam UMC, in gesprek over het belang van richtlijnen.

Interview met Ivon Hogendoorn en Maarten ter Horst ‘Hoe krijg je anderen mee? (maart 2023) NFU Consortium Kwaliteit van zorg | Hoe krijg je anderen mee? (nfukwaliteit.nl)

Doel van de conferentie

Het doel van de conferentie is het thema van de veerkrachtige zorgprofessional onder de loep te nemen. Dit doen we door inspirerende sprekers aan het woord te laten en vanuit de umc’s goede praktijk-voorbeelden en ervaringen te delen op dit gebied. De conferentie biedt u de gelegenheid om kennis te nemen van alsook kennis te delen over ontwikkelingen op het thema en bij te dragen aan de nadere invulling voor het gezamenlijke NFU programma.

PROGRAMMA

Dagvoorzitters Arie Franx (ErasmusMC) en Maarten van der Laan (UMCG)

Goed zorgen voor de zorgprofessional
Dagvoorzitters en Margriet Schneider (voorzitter NFU en Raad van Bestuur UMCU)

Geeft bevlogenheid vleugels
Wilmar Schaufeli (emeritus hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie)

Clinicians leading change
Richard Bohmer (Healthcare Management Advisor)

Initiatieven umc’s in beeld
Amber Boskma (onderzoeker NFU programma ‘veerkrachtige zorgprofessional’)

Delen ervaringen, inzichten en ideeën
Onder leiding van deskundigen vanuit de umc’s worden interactieve deelsessies rondom de volgende thema’s gehouden:

- Preventie en duurzame inzetbaarheid
Els van Asperen (Radboudumc) en Matthijs de Hoog (Erasmus MC)
- Leiderschapsontwikkeling
Dewi Stalpers (UMC Utrecht) en Evelien van Leeuwen (UMC Utrecht)
- Samenwerken in teams
Nicole Hermans (Amsterdam UMC) en Frans Savelkoul (Maastricht UMC+)
- Monitoring belasting – belastbaarheid
Götz Wietasch (UMCG) en Koen van der Bogt (LUMC)

Panelgesprek
Onder leiding van de dagvoorzitters vindt terugkoppeling plaats vanuit de deelsessies en volgt een gesprek met Evelyn Finnema (UMCG, CNO VWS), Nicole Kroon (VWS), Kiki Lombarts (Amsterdam UMC), Roderick Runne (IGJ), Wilmar Schaufeli (UMC Utrecht) en Rob in ’t Zand (Health-Thing)

Afsluiting en start viering 10-jarig bestaan NFU-Consortium Kwaliteit van Zorg
Anouk Vermeer (bestuurlijk voorzitter NFU Consortium Kwaliteit van Zorg en lid raad van bestuur UMCU)

Programma

De invitational is bijgewoond door diverse zorgprofessionals, zorgmanagers en adviseurs Waardegedreven Zorg uit umc’s en genodigde relaties. 

Het programma was opgebouwd uit meerdere blokken: 

Blok 1  Klinisch leiders: aansprekende praktijken van waardegedreven zorg

Met o.a. Willem Jan Bos (St. Antonius Ziekenhuis en LUMC), Jan Hazelzet (Erasmus MC), Judith Huirne (Amsterdam UMC), Karin Kaasjager (UMCU), Marion v/d Kolk (Radboudumc), Barbara van Leeuwen (UMCG), Marieke Pierik (MUMC).

Blok 2  Programmaleiders: richting geven aan waardegedreven zorg

Met o.a. Rob Baatenburg de Jong (Erasmus MC), Michiel Rienstra (UMCG) & Piet ter Wee (Amsterdam UMC).

Blok 3  Bestuurders: visie op waardegedreven zorg

O.l.v. Karin Kaasjager (UMCU) en Nico van Weert (NFU-consortium)  met o.a. vertegenwoordigers van umc’s en overheid.

15.45    Welkom deel 2 (Internationale paneldiscussie)

O.l.v. Greetje de Grooth (LUMC) en Nico van Weert (NFU-consortium).

Blok 4  Expertpanel: perspectief op inzichten, achterliggende principes en reflectie op vervolg

Met o.a. Boel Anderson Gare (Sweden), Glyn Elwyn (USA), Johan Thor (Sweden), Martine de Bruijne (Amsterdam UMC), Jan Hazelzet (Erasmus MC)Jan Kremer (Radboudumc)Bob Roozenbeek (ErasmusMC) en Piet ter Wee (Amsterdam UMC).

Boek 'Gepersonaliseerde Zorg'
Over dit onderwerp verscheen ook het boek Gepersonaliseerde Medische zorg. Innovatieve zorg afgestemd op persoonlijke behoeften, voorkeuren en waarden. ISBN 978 90 9033 183 6. Lees ook de flyer.

Een brug slaan tussen praktijk en beleid voor toekomstbestendige zorg

Onderzoeken Academische Werkplaats

Vanaf 2020 lopen verschillende onderzoekstrajecten binnen de Academische Werkplaats. De onderzoeken richten op vraagstukken waar kansen en uitdagingen zitten om beleid en praktijk dichter bij elkaar te brengen.

De volgende onderzoeken lopen op dit moment:

1. Nationale kwaliteitsadviezen: hoe bereik je implementatie en impact in de dagelijkse praktijk?

Hoe kunnen de afzenders van landelijke adviezen en richtlijnen vanuit hun positie de implementatie van landelijke kwaliteitsadviezen in de zorg stimuleren? Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Andrea Thoonsen, Amsterdam UMC.

2. De invloed van landelijke adviezen op diagnostische- en behandelbeslissingen van medisch specialisten in de dagelijkse praktijk

Op welke manier spelen bronnen (zoals opleiding, collegiale adviezen, literatuur, (inter)nationale adviezen) een rol in de diagnostische-en behandelbeslissingen door medisch specialisten en de afweging die zorgprofessionals maken om landelijke adviezen wel/niet te volgen? Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Floris Weller, LUMC.

3. Spiegelinformatie als interventie voor implementatie van gepast gebruik van zorg

Welke ontwerpkeuzes en contextuele factoren zijn van belang voor spiegelinformatie om gepast gebruik van zorg beter te implementeren? Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Vera de Weerdt, Amstedam

4. Van black-box naar white-box beoordeling en evaluatie van innovaties

Wat is passend bewijs om zorginnovaties in de praktijk te implementeren en welk onderzoek moet je inrichten om tot zulk passend bewijs te komen? Het veld heeft hiervoor meer richtlijnen nodig. Het onderzoek richt zich op digitale zorginnovaties. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kevin Jenniskens, UMC Utrecht.

5. Anders Verantwoorden vanuit vertrouwen

Wat is er nodig is om tot een passende vorm van externe verantwoording binnen de medisch-specialistische zorg te komen, die voldoet aan de behoeften van verschillende stakeholders?  Dan gaat het onder andere over patiënten, zorgverleners, zorgaanbieders, verzekeraars, toezichthouders en andere overheidsinstanties. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Julia Jansen, Ersamus MC

6. Geef bevlogenheid vleugels: de basis van gewoon goede zorg

Welke kenmerken houden verband houden met de mate van ziekteverzuim op afdelingsniveau binnen universitair medische centra? Dit inzicht kan bijdragen aan het ontwikkelen van strategieën ter bevordering van behoud en welzijn van zorgprofessionals wat tevens leidt tot hoge kwaliteit en veiligheid in de zorg. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Saskia Bontjer, UMCG.

Wat willen we bereiken?

We willen de kennis vanuit de lopende onderzoeken zo snel mogelijk delen en daar met elkaar het goede gesprek over voeren. Verder willen we nieuwe onderzoeken voor actuele thema’s initiëren.

Goede en veilige zorg dankzij veerkrachtige zorgprofessionals

Hoe werkt het in de praktijk?

De umc’s willen van elkaar leren en kennis ontwikkelen om hun professionals vitaler te maken. Daarbij besteden ze aandacht aan zowel de ‘belastbaarheid’ (combinatie van fit/gezond, kwalificatie en motivatie) als de werkcontext (combinatie van taakeisen, regelruimte en sociale steun in het werk). Want een goede balans tussen persoon en werk, zorgt voor goede prestaties, werkplezier en duurzame inzetbaarheid.

Wat willen we bereiken?

Binnen dit programma willen we een overzicht krijgen van initiatieven en experimenten binnen en buiten de umc’s. We doen dat door middel van inventariserend onderzoek, maar ook door een invitational conference (1 oktober jl.) te organiseren, waarbij we de inzichten gebruiken voor een gezamenlijk vervolg. Lees meer hierover in de notitie

Bekijk de video's waarbij diverse betrokkenen vanuit de umc's aan het woord zijn over het onderwerp: 

Zorgprofessionals en zorgverkopers uit ziekenhuizen spraken hierover met medisch adviseurs en zorginkopers van twee zorgverzekeraars in een klein onderzoek naar de investering en financiële consequenties van de implementatie van samen beslissen in de patiëntenzorg, in een project geïniteerd door het consortium samen met CZ en Zilveren Kruis.

Het devies is: trek samen op om samen beslissen in de zorg gemeengoed te maken. Maak als ziekenhuis en als zorgverzekeraar je ambities in dezen concreet en draag die naar elkaar uit. Kom op basis daarvan samen tot afspraken over doelstellingen en het zichtbaar maken van de realisatie daarvan. Onderscheid als zorgverzekeraar verschillende fasen waarin een ziekenhuis zich voor samen beslissen bevindt, en met verschillende financieringsmogelijkheden. En onderzoek samen de mate van (on)bedoelde verschuiving van zorg naar andere centra en eerstelijn.

Lees het hele rapport van het MUMC+ die dit project uitvoerde.
 

USBO (Universiteit Utrecht) en Nivel hebben in opdracht van het consortium verkend welke richtingen het meest veelbelovend zijn om transparant verantwoorden en betere zorg hand in hand te laten gaan.

Dat zijn: werken aan vertrouwen onder belanghebbenden, een directere relatie met betrokkenen uit de omgeving, en leren en verbeteren in de zorg. Richtingen waarin we met stakeholders verder willen werken aan mogelijke antwoorden op het advies Blijk van vertrouwen - Anders Verantwoorden in de zorg van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (mei 2019).

Lees het hele rapport van deze voorstudie.

Experiment ZIRE regio

In 2021 is een vervolgproject gestart genaamd 'ZIRE regio-experiment'. In dit experiment trekken negen regioziekenhuizen (Bernhoven, CWZ, Maastricht UMC+, Maasziekenhuis Pantein, Radboudumc, Rijnstate, Rivierenlandziekenhuis, Slingeland Ziekenhuis) samen op om verder te experimenteren op basis van vertrouwen. Het vertrouwen in onze zorgprofessionals dat ze elke dag de beste zorg willen leveren.

Eigenaarschap voor kwaliteit terug bij zorgprofessionals

In de ziekenhuizen wordt het eigenaarschap voor kwaliteit van IC-zorg volledig teruggegeven aan de zorgverleners op de werkvloer en werken zij gedurende twee jaar met een eigen geformuleerde kernset van kwaliteitsindicatoren (ref. Medisch Contact artikel). Overige indicatoren worden losgelaten. Door het ZIRE-experiment te verbreden naar negen ziekenhuizen, waaronder twee umc’s, hopen we overtuigend te kunnen bewijzen, dat continue kwaliteitsverbetering op basis van een kernset van indicatoren en het teruggeven van eigenaarschap voor kwaliteit leidt tot betere kwaliteit van zorg.

Sturen op kwaliteit binnen IC netwerken

Naast het verbreden van ZIRE naar meerdere IC’s wordt in dit project ook gewerkt aan het bevorderen van regionale samenwerking tussen IC’s op het gebied van kwaliteitsverbetering. Het regio-experiment maakt inzichtelijk hoe regionale samenwerking op basis van de ZIRE-principes kan bijdragen aan betere kwaliteit van zorg én hoe binnen IC-netwerken op kwaliteit kan worden gestuurd.

Anders verantwoorden

Door volledig transparant te zijn over de uitkomsten van de kernset en kwaliteitsverbeteringen en door de dialoog te voeren over wat goede IC-zorg is met alle betrokkenen (van burger, patiënt tot toezichthouder), willen we laten zien dat het gegeven vertrouwen gerechtvaardigd is. Het regio-experiment zal inzichten geven voor nieuwe vormen van verantwoording: hoe kan zinvolle transparantie en verantwoording worden vormgegeven bij verminderde registratielast?

Doel en vraagstellingen

Het doel van het ZIRE regio-experiment is het verbeteren van de kwaliteit van zorg in de regio door zinvolle registratie, gezamenlijk leren en verbeteren, bouwen aan vertrouwen tussen partijen en brede maatschappelijke verantwoording. In het ZIRE regio-experiment worden de volgende vragen beantwoord:

  1. Leidt zinvolle registratie tot minder registratielast en meer eigenaarschap voor kwaliteit?
  2. Leidt zinvolle registratie en het gezamenlijk leren en verbeteren in de regio tot betere kwaliteit en patiëntuitkomsten?
  3. Wat zijn bevorderende en belemmerende factoren bij het leren en verbeteren in netwerken en het toepassen van de ZIRE-principes in meerdere IC’s?
  4. Hoe kan zinvolle transparantie en verantwoording worden vormgegeven in netwerksamenwerking bij verminderde registratielast?

Het experiment is in het voorjaar van 2021 gestart. Het eindrapport en de vernieuwde factsheet zijn in november 2023 gepubliceerd. Daarmee is het programma afgerond. Het projectteam bestond uit IC-verpleegkundigen, kwaliteitsfunctionarissen en intensivisten uit de negen deelnemende ziekenhuizen.

Toepassen in eigen instelling

Belangstellenden die ZIRE in hun eigen instelling willen gaan toepassen, worden van harte uitgenodigd voor een online-vragenuurtje met Marieke Zegers (projectleider ZIRE/Radboudumc) op dinsdag 16 april 2024 om 13.00 uur.

Voor meer informatie en aanmelden neem contact op met Marieke Zegers, via marieke.zegers@radboudumc.nl  

Andere vragen?

Voor meer informatie, neem contact op met:

Dialoog

Dialoog

Ziekenhuisbreed

Ziekenhuisbreed

Netwerken

Netwerken

Patiëntengroepen

Patiëntengroepen

Stuur dan een mail aan kwaliteitvanzorg@nfu.nl

Voorjaarseditie

Op 19 mei kick-off bijeenkomst

  • Verdiepingsbijeenkomst 1 = op 31 mei
  • Verdiepingsbijeenkomst 2 = op 5 juli
  • Verdiepingsbijeenkomst 3 = op 8 september
  • Verdiepingsbijeenkomst 4 = op 12 oktober

Najaarseditie

Op 20 oktober kick-off bijeenkomst

  • Verdiepingsbijeenkomst 1 = op 10 november
  • Verdiepingsbijeenkomst 2 = op 15 december
  • Verdiepingsbijeenkomst 3 = op 19 januari 2022
  • Verdiepingsbijeenkomst 4 = op 16 februari 2022

  1. Waardegedreven zorg met de patiënt
    Module 1 geeft inzicht in het begrippenkader van waardegedreven zorg, de Nederlandse opvattingen over waardegedreven zorg en wat er voor nodig is om waardegedreven zorg in eigen huis te organiseren – in teams, op geleide van data, met de patiënt. Veranderingen doorvoeren gaat niet vanzelf: wat komt erbij kijken om daadwerkelijk zorgpaden te implementeren en nieuwe manieren van werken in te voeren, en vooral – hoe zorg je er samen voor dat dit lukt?
  2. Data in beeld
    In module 2 maakt de deelnemer een plan voor het eigen waardegedreven zorg project of scherpt een bestaand plan aan. Wat wil je verbeteren? Wie wil je betrekken bij het plan en waarom? Wat is er al aan data en wat kun je gebruiken (hoe kom je tot goede keuzes over indicatoren)? Hoe zien de uitkomsten er voor de patiënt uit (PROMs)? In dit gedeelte wordt aandacht besteed aan enkele principes van verandermanagement, geïllustreerd door praktijkervaringen van clinical leaders.
  3. Patiëntgerichte zorg voor de beste prijs
    Module 3 is een verdere verdieping van patiëntgerichte zorg; hoe is de verhouding tussen patiënten en zorgprofessionals bij waardegedreven zorg. Hoe kun je patiënten betrekken bij verbeterprojecten en met welk doel. Daarnaast is er ook aandacht voor de ontwikkelingen van de kosten van de zorg in (inter)nationaal perspectief. Verschillende vormen van betalen en berekeningen van kosten van zorgpaden worden behandeld. Dit wordt ook toegespitst op je eigen verbeterproject.
    Verbeterproject
    In deze leergang word je uitgedaagd het geleerde meteen in de praktijk te brengen – door te werken aan een concreet verbeterproject binnen je eigen organisatie, dat als rode draad door het curriculum loopt. Je krijgt hierbij ondersteuning van een praktijkbegeleider en van de docenten. Idealiter werk je in dit project aan een deelvraag in een reeds lopend project zoals een waardetuin; zo wordt de relevantie van deze leergang voor jouw organisatie direct geborgd, en wordt het meest efficiënt gebruik gemaakt van de tijd. In iedere module is er ook enkele uren werktijd opgenomen voor dit project, waarin je alleen, of samen met teamgenoten aan het project kunt werken. In korte pitches presenteer je de voortgang, waarbij in iedere module speciale aandacht is voor de onderwerpen die in die module aan de orde komen.
  4. Grensoverstijgend verbeteren
    Module 4 gaat in op verschillende vormen van data, hoe veranderprocessen een rol spelen tijdens de dataverzameling en -analyse, en de rol van data-analysten en IT-specialisten. Je leert hoe je een goede analyse maakt en daarbij ga je aan de slag met analyse-en visualisatietechnieken die je in je eigen verbeterproject kunt toepassen op verschillende niveaus, namelijk binnen de spreekkamer, de afdeling, de organisatie en de regio. Verder maak je kennis met verschillende methoden om veranderprocessen te evalueren. Daarnaast komt het denken in ketens/netwerk van partners binnen en buiten de organisatie aan bod.

Zij kunnen de opgedane kennis in hun zorgorganisatie benutten voor projecten of initiatieven gericht op het verbeteren van de huidige zorg en het creëren van meer waarde (zoals in lopende proeftuinen of vergelijkbare verbeterprojecten, waarbij op geleide van data wordt geleerd).

Andere professionals betrokken bij waardegedreven zorg (zoals data-deskundigen) kunnen ook deelnemen, al heeft de leergang wel een klinische invalshoek. Deelnemen met meerdere collega’s uit hetzelfde project gericht op waardegedreven zorg is aanbevolen, maar is niet noodzakelijk.

Wilt u op de hoogte blijven van de NFU-master? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief van het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg.

Portret dr. Petra van Gurp

dr. Petra van Gurp

Internist, Associate professor 'patient centered professional development', Opleidingsdirecteur, Radboudumc

Portret prof. dr. Hester Vermeulen

prof. dr. Hester Vermeulen

Hoogleraar Verplegingswetenschappen, IQ healtcare, Plaatsvervangend opleidingsdirecteur, Radboudumc

Portret prof. dr. Anne Stiggelbout

prof. dr. Anne Stiggelbout

Hoogleraar Medische Besliskunde, LUMC

Portret prof. dr. Suzanne Geerlings

prof. dr. Suzanne Geerlings

Internist-infectioloog, hoogleraar interne geneeskunde - in het bijzonder Kwaliteit van Zorg, Amsterdam UMC locatie AMC

Portret prof. dr. Trudy van der Weijden

prof. dr. Trudy van der Weijden

Hoogleraar Implementatie van richtlijnen, Maastricht UMC+

Portret dr. Dorien Zwart

dr. Dorien Zwart

Huisarts, universitair hoofddocent, UMC Utrecht

Portret dr. Joris Fuijkschot

dr. Joris Fuijkschot

Kinderarts, Coördinator module 1 - Inleiding in kwaliteit en veiligheid en zorg, Radboudumc

Portret dr. Maarten van der Laan

dr. Maarten van der Laan

Voorzitter NFU-consortium, Vaatchirurg, Coördinator Module 9 - Patient safety leadership, UMCG

Portret prof. dr. Roland Bal

prof. dr. Roland Bal

Hoogleraar Bestuur en beleid van de gezondheidszorg, Erasmus Universiteit Rotterdam, Coördinator Module 10 - Organisatie van zorg, de krachten op het hogere niveau van kwaliteit en veiligheid, Erasmus MC

Portret prof. dr. Martine de Bruijne

prof. dr. Martine de Bruijne

Hoogleraar sociale geneeskunde, in het bijzonder kwaliteit van zorg, Coördinator Module 8 - Patiëntveiligheid: prospectieve risico-inventarisatie en cultuur, Amsterdam UMC locatie VUmc

Portret dr. Liesbeth van Rensen

dr. Liesbeth van Rensen

Bestuursadviseur voorzitter raad van bestuur, Coördinator Module 12 - Leadership track 2, UMC Utrecht

Portret dr. Hilly Calsbeek

dr. Hilly Calsbeek

Universitair docent, Coördinator Module 11 - Leadership track 1, Radboudumc

Portret dr. Jan Hoving

dr. Jan Hoving

Universitair docent Arbeid en Gezondheid & Evidence-based Medicine, Amsterdam UMC locatie AMC, Coördinator Module 3 - Doeltreffende zorg, Amsterdam UMC locatie AMC

Portret dr. Sjenny Winters

dr. Sjenny Winters

Manager Kwaliteit en beleid, Zorggroep Apeldoorn en omstreken, Coördinator Module 6 - Transboundary care en interprofessionele samenwerking

Portret dr. Miranda Langendam

dr. Miranda Langendam

Universitair docent Afdeling Epidemiologie en Data Science, Coördinator Module 3 - Doeltreffende zorg, Amsterdam UMC

Portret dr. Simone Gorter

dr. Simone Gorter

Reumatoloog, Coördinator Module 4 - Kwaliteitsverbetering en implementatie in de praktijk, Maastricht UMC+

Portret dr. Femke Atsma

dr. Femke Atsma

universitair docent, epidemioloog, methodoloog, Coördinator Module 5 - Wetenschappelijk onderzoek in de evaluatie van kwaliteitsverbetering, Radboudumc

Portret dr. mr. Marjel van Dam

dr. mr. Marjel van Dam

intensivist, associate professor, Coördinator Module 7 - Patiëntveiligheid: diagnositiek, behandeling en preventie van patiëntonveiligheid, UMC Utrecht

Portret dr. Enrike van der Linden

dr. Enrike van der Linden

orthopedisch chirurg, medisch manager, LUMC, Coördinator Module 2 - Patiëntparticipatie en patiëntgerichte zorg, LUMC

Jaar 1

Het eerste studiejaar is gericht op kennis en attitude, met zeven inhoudelijke modules (à 2 EC) waarin alle aspecten van kwaliteit uitgebreid aan de orde komen, met onder meer  aandacht voor multidisciplinaire samenwerking en leiderschap. Tussen de modules leren de deelnemers aan de hand van literatuur en individuele zelfstudieopdrachten en groepsopdrachten. Tevens stellen de deelnemers in het eerste jaar het plan van hun praktijkverbeterproject voor het tweede studiejaar op. In het eerste studiejaar vindt per maand één modulebijeenkomst plaats (donderdag en vrijdag: 16 uur) online of in de nabijheid van het umc dat de betreffende module geeft, en een afsluitende 10e bijeenkomst waarin de projectplannen voor het tweede jaar worden gepresenteerd en beoordeeld.

Jaar 2

Het tweede studiejaar start met een inhoudelijke module over patiëntveiligheid en heeft drie modules over leiderschap. Dit studiejaar is met de uitvoering van een praktijkverbeterproject in de eigen zorgpraktijk - de basis voor de afstudeerthesis - vooral gericht op kunde; videoconferences worden gehouden in het kader van de voortgang en afsluiting van praktijkverbeterprojecten. Daarnaast is in dit studiejaar de nodige vrije studieruimte (8 EC).

Modules

Klik hier voor de inhoud van de modules.

Module 1             Inleiding in kwaliteit in veiligheid en zorg
Module 2             Patiëntparticipatie en patiëntgerichte zorg
Module 3             Doeltreffende zorg
Module 4             Kwaliteitsverbetering en implementatie in de praktijk
Module 5             Wetenschappelijk onderzoek in de evaluatie van kwaliteitsverbetering
Module 6             Transboundary care en interprofessionele samenwerking Verdediging projectvoorstel
Module 7             Patiëntveiligheid: diagnostiek, behandeling en preventie van patiëntonveiligheid
Module 8             Patiëntveiligheid: prospectieve risico-inventarisatie en cultuur
Module 9             Patient safety leadership
Module 10           Organisatie van zorg, de krachten op het hogere niveau van kwaliteit en veiligheid van zorg
Module 11 en 12  Leadership track 1 en 2
Verdediging

Accreditatie

De master is NVAO geaccrediteerd als Master of Science. Tevens is accreditatie toegekend door ABAN (Accreditatiebureau Algemene Nascholing voor o.a. medisch specialisten en huisartsen) en de V&VN. AVSR (Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register). NAPA (beroepsvereniging voor physician assistants) neemt de punten van ABAN over. KNGF (beroepsvereniging voor fysiotherapeuten) neemt de punten over van de V&VN voor 24 punten per jaar.

We verwelkomen artsen (geregistreerd medisch specialisten of huisartsen), apothekers, verpleegkundigen, physician assistants en paramedici met een afgeronde HBO+ achtergrond (bijvoorbeeld verpleegkundig specialist) met posities op of dichtbij de werkvloer.

Voor alle deelnemers is zelfstandige ervaring in de eerste-, tweede- of derdelijnszorg, zowel op operationeel als tactisch niveau een voorwaarde voor toelating tot de master. Voor verpleegkundigen en paramedici geldt aanvullend een minimum van 1 jaar ervaring in een functie als verpleegkundig specialist, of in een senior- of leidinggevende functie.

De master leidt toekomstgerichte zorgprofessionals op die in de werkpraktijk:

  • anticiperen op veranderingen en ontwikkelingen in het veld;
  • knelpunten in de kwaliteit van zorg signaleren;
  • multiprofessionele coalities in de organisatie vormen en leiden om hiervoor duurzame oplossingen te ontwikkelen;
  • verbeterinitiatieven met blijvend resultaat implementeren, uitvoeren en evalueren;
  • kwaliteitsverbeterkennis en -toepassingen beoordelen, ontwikkelen en verspeiden;
  • het eigenaarschap voor het verlenen van kwalitatief goede zorg onder collega’s vergroten.

Dr. Hub Wollersheim, internist, onderzoeker Kwaliteit van Zorg in het Radboudumc, grondlegger en oud-opleidingsdirecteur van de NFU-master: “Kwaliteit en veiligheid in de patiëntenzorg effectief en zinvol verbeteren. En dit proces succesvol leiden. Welke zorgprofessional wil hiervoor geen efficiënte handvaten aangereikt krijgen? Deze master biedt hiervoor de solide basis.”

Lees ook: 'Do your job. And improve it!'

NFU-consortium Kwaliteit van Zorg


Strategisch adviseur
Andy Schuurmans

Secretaris
Leontien Sturms

Management-assistent
Bianca Dekker

Bezoekadres: Oudlaan 4, 3515 GA Utrecht
Postadres: Postbus 9696, 3506 GR Utrecht

T 030-273 9880
kwaliteitvanzorg@nfu.nl

Portret Andy Schuurmans

Andy Schuurmans

strategisch adviseur

Portret dr. Leontien Sturms

dr. Leontien Sturms

secretaris

Portret Bianca Dekker

Bianca Dekker

secretaresse

Portret dr. Loes Schouten

dr. Loes Schouten

Adviseur

Portret prof. dr. Stephanie  Klein Nagelvoort

prof. dr. Stephanie Klein Nagelvoort

Bestuurlijk verantwoordelijke, Raad van Bestuur UMCG, UMCG

Portret prof. dr. Martine de Bruijne

prof. dr. Martine de Bruijne

Hoogleraar sociale geneeskunde, in het bijzonder kwaliteit van zorg, Coördinator Module 8 - Patiëntveiligheid: prospectieve risico-inventarisatie en cultuur, Amsterdam UMC locatie VUmc

Portret dr. Maarten van der Laan

dr. Maarten van der Laan

Voorzitter NFU-consortium, Vaatchirurg, Coördinator Module 9 - Patient safety leadership, UMCG

Portret dr. Anne de Pagter

dr. Anne de Pagter

Kinderarts-hematoloog Programmaleider Challenge&Support, LUMC, Erasmus MC

Portret dr. Dave Dongelmans

dr. Dave Dongelmans

Intensivist, Amsterdam UMC locatie AMC

Portret prof. dr. Arie Franx

prof. dr. Arie Franx

Hoogleraar obstetrie, medisch manager en voorzitter divisie Vrouw en Baby, Erasmus MC

Portret dr. Stéphanie Breukink

dr. Stéphanie Breukink

Chirurgisch oncoloog, Maastricht UMC+

Portret prof. dr. Henk Coert

prof. dr. Henk Coert

Hoogleraar Plastische en Reconstructieve Chirurgie UMC Utrecht

Portret dr. Dorien Zwart

dr. Dorien Zwart

Afdelingshoofd huisarts geneeskunde Julius Centrum UMC Utrecht

Portret drs. Rutger  Verhage

drs. Rutger Verhage

Anesthesioloog-Intensivist Radboudumc, Radboudumc

Voor leiders die gedreven worden door de zorg van morgen

Proactieve verbetering van de kwaliteit vraagt om zorgprofessionals die adequaat zijn toegerust om zelf initiatief te nemen om verbeteringen te realiseren. Daar leiden de umc's toe op in deze interprofessionele master, voor mensen die volop in de patiëntenzorg actief zijn.

In de postinitiële master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg leiden alle umc's samen een interdisciplinaire doelgroep van getalenteerde zorgprofessionals op die als (toekomstige) leiders gedreven zijn voor de verbetering van de kwaliteit van zorg: artsen (geregistreerd medisch specialisten of huisartsen), apothekers, verpleegkundigen, physian assistants en paramedici met een afgeronde HBO+ achtergrond (bijvoorbeeld verpleegkundig specialist) met posities op of dichtbij de werkvloer.

Dit doen we door het vergroten van hun kennis en kunde in evidence-based kwaliteitsverbetering en het versterken van hun veranderkracht, leiderschap en multidisciplinaire samenwerking. Op die manier zijn deze zorgprofessionals in staat om vanuit hun eigen positie in de zorg niet alleen succesvol kwaliteitsprojecten te initiëren, te begeleiden en uit te voeren, maar ook een sterke bijdrage te leveren aan de verspreiding van deze kennis en kunde op de werkvloer.

Aanmelden voor de NFU-master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg

De vijfde editie van de NFU-master is in september 2022 gestart. Download de flyer over de NFU-master.

Op deze interactieve online landkaart is met één klik te zien waar alumni en huidige studenten van de master op dit moment werken. 

Alumnus Joris Fuijkschot vertelt over zijn (leer)ervaring:

dr. Joris Fuijkschot

Kinderarts in het Radboudumc

Toekomst master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg

De Master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg wordt in de toekomst niet meer aangeboden. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft 8 september jl. besloten om de tweejarige masteropleiding niet langer voor te zetten.

Lees meer: NFU Consortium Kwaliteit van zorg | Toekomst Master Kwaliteit en Veiligheid (nfukwaliteit.nl

Het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg maakt gebruik van cookies om statistische gegevens te verzamelen over het gebruik van de website en zo haar website beter af te stemmen op de bezoekers. De verzamelde gegevens worden niet voor een ander doel gebruikt of aan derden ter beschikking gesteld. De website maakt geen gebruik van tracking cookies.

Via de instellingen van uw browser kunt u cookies uitschakelen. Het uitschakelen van cookies in uw browser heeft geen gevolgen voor het gebruik van deze website.

Het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg besteedt de grootst mogelijke zorg aan de samenstelling en inhoud van de Kwaliteit van Zorg-website en de e-mailnieuwsbrief. Het kan echter voorkomen dat de gepubliceerde informatie onvolledig of onjuist is. Aan de inhoud van de Kwaliteit van Zorg-website en/of de e-mailnieuwsbrief kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor directe of indirecte schade die voortvloeit uit de inhoud van de website en/of de e-mailnieuwsbrief of uit de tijdelijke onmogelijkheid om de website of de nieuwsbrief te kunnen raadplegen.

Voor zover op de website of in de elektronische nieuwsbrief naar derden wordt gelinkt, is het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg evenmin aansprakelijk voor directe of indirecte schade die voortvloeit uit de door die derden verstrekte informatie en/of geleverde diensten.

De inhoud van de Kwaliteit van Zorg-website en van de e-mailnieuwsbrief is auteursrechtelijk beschermd. Niets uit de inhoud, ook niet het Kwaliteit van Zorg-logo, mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming worden gebruikt in welke vorm en/of op welke wijze dan ook. Toestemming kan worden gevraagd aan het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg.

Afbeelding Ambition NFU-consortium Quality of Care

Future-Proof Healthcare

For the 2021–2023 period, the mission of the Consortium is to distinctly contribute to sustainable, personalised healthcare and resilient care professionals. These are the essential components for future-proof healthcare. This is what the Consortium has described in its 2021–2023 multi-year plan. The Consortium is implementing important components from the NFU vision on quality Meer waarde voor de patiënt (more value for the patient) in the multi-year plan. The core of the multi-year plan is summarised in a clear infographic.

Sustainable, Personalised Healthcare

The healthcare of the future is focused on the wants and needs of the individual patient. Healthcare will no longer be organised on the basis of standards derived from the results for an average of the population: the move will increasingly be towards personalised healthcare. Progress in this direction was initiated years ago with the “Waardegedreven Zorg” (value-driven care) programme and will be continued along the same lines. It means that healthcare will be organised around pathologies, and it will be focused on outcomes that are important to the patient. In this process, the Consortium is focused on knowledge and implementation questions that are essential for putting personalised healthcare into practice and that are focused on further improving this healthcare. Core elements that the Consortium focuses on are:

  • multi-disciplinary and regional collaborations and
  • prerequisites for the application and improvement of personalised healthcare (data, costs, and funding).

Resilient Care Professionals

Providing optimal and safe healthcare requires a resilient care professional. They are energetic, physically fit, and mentally strong. To improve the healthcare, care professionals should be able to collaborate in a safe environment and learn from the healthcare provided together. This includes learning from incidents, best practices, and personal results (self-reflection). To do this, there must be a good balance between load and capacity, and it also requires leadership and scope for providing this meaningful healthcare. The Consortium is focused on contributing to knowledge in this area to stimulate the resilience of healthcare professionals. In this way, this priority also intersects with different parts of the “Anders verantwoorden” (accountability change) and “Waardegedreven zorg” (value-driven healthcare) programmes.

View all Quality of Care Consortium programmes 

Verantwoorden van kwaliteit, wat leidt tot betere zorg en zorgprofessionals

Afbeelding Anders verantwoorden

Hoe werkt dat in de praktijk?

Andere vormen van verantwoorden vraagt om nieuwe wegen en met elkaar in gesprek gaan over andere vormen van verantwoorden. We zoeken daarbij naar vormen die stimulerend zijn voor professionals en instellingen om de zorg steeds verder te verbeteren.

Experimenten ZIRE: zinvolle registratie
Met het experiment ZIRE worden inzichten gegeven over nieuwe vormen van verantwoording: hoe kan zinvolle transparantie en verantwoording worden vormgegeven bij verminderde registratielast? Het eerste experiment is eind 2020 afgerond Experiment 1 2017-2020 - Radboudumc. De succesvolle resultaten die binnen de IC-zorg met het experiment werden behaald, gaven aanleiding voor een vervolg experiment. In 2021 is dit vervolgproject gestart genaamd 'ZIRE regio-experiment', waarbij negen regioziekenhuizen samen optrekken om verder te experimenteren.

Experimenten ZIRE: Zinvolle Registratie 

Het toerusten van zorgprofessionals door kennisdeling en onderwijs

Hoe werkt dat in de praktijk?

Het NFU-consortium Kwaliteit van zorg heeft twee opleidingen voor zorgprofessionals ontwikkeld. 

NFU-master Kwaliteit en Veiligheid Patiëntenzorg
Bij deze master worden zorgprofessionals opgeleid tot leiders in de verbetering van kwaliteit van zorg. Zij leren omgaan met de snel veranderende gezondheidszorg. Dat doen zij op basis van de meest recente medisch-inhoudelijke en organisatorische kennis en principes uit de verander- en verbeterkunde. Zij leren om succesvol kwaliteitsprojecten te initiëren, te begeleiden en uit te voeren. Zij worden ook gestimuleerd om deze kennis en kunde actief op de werkvloer te verspreiden. Elke twee jaar start een nieuwe groep zorgprofessionals aan de opleiding. Ervaringen van alumni zijn te vinden op https://www.masteropdekaart.nl/.

Meer informatie en aanmelden voor deze master 

Realiseren van zorg die aansluit bij de behoefte van de patiënt

Hoe werkt dat in de praktijk? 

Binnen Waardegedreven Zorg wordt op de werkvloer continu gestreefd naar integratie en uitwisseling van kennis en ervaring door middel van:

  • De Methoden- en Managementcommissie: de programmaleiders van de umc-programma’s WGZ hebben zich hierin verenigd. Gezamenlijke vraagstukken worden opgepakt, waarbij het benutten en beschikbaar maken/krijgen van data voorop staat.  
  • De Adviesraad: deskundigen denken actief mee over de inhoudelijke koers en nieuwe ontwikkelingen.
  • Twee kennisnetwerken: voor de ‘Patiënt als Partner’ en ‘Interprofessionele Samenwerking’. Jaarlijks organiseren zij twee openbare conferenties rondom een specifiek thema.
  • De blended leergang Advanced Training Program Waardegedreven Zorg. Doel: professionals de juiste tools en skills geven om WGZ toe te passen.

NFU-consortium brengt boek uit over Waardegedreven zorg
In Nederland wordt veel gewerkt aan en gesproken over waardegedreven zorg. Ons boek gaat over wat het voor de praktijk kan opleveren: voor de patiënt en voor de zorgverlener. We hebben inspirerende praktijkvoorbeelden geselecteerd, ter inspiratie en aanmoediging. Lees meer over het boek 'Gepersonaliseerde Zorg'

Wat willen we bereiken?

We willen in 2023 de volgende resultaten boeken binnen het programma Waardegedreven Zorg:

  • Kennis ontwikkelen: gezamenlijk onderzoek naar randvoorwaarden, waaronder alternatieve bekostigingsmethoden, die nodig zijn voor brede invoering van Waardegedreven (netwerk) Zorg.
    We weten nog weinig over de financiële en organisatorische consequenties van waardegedreven zorg. Maar wat we wel weten is dat minder behandelen in het huidige stelsel niet loont. Vandaar de vraag: hoe kunnen we bekostiging laten aansluiten bij waardevolle zorg voor de patiënt?
    Daartoe startte een samenwerkingsverband van meerdere ziekenhuizen en zorgverzekeraars een onderzoek. De ziekenhuizen werken voor oncologische zorgpaden aan de implementatie van het passend behandelplan. In het NFU-onderzoek inventariseren zij twee jaar lang de veranderingen in patiënt uitkomsten en kosten. Dat gebeurt lijn-overstijgend. Inzicht in de kostenverschuiving kan de basis vormen voor een bekostiging die beter aansluit bij waardegedreven zorg. Het samenwerkingsverband bestaat uit het UMCG, LUMC, HMC, ESHPM, Zilveren Kruis en Menzis.
  • Bevorderen Waardegedreven Zorg: bieden van platform voor uitwisselen van kennis en ervaring tussen umc’s over implementatie gerelateerde vraagstukken, bijvoorbeeld ontwikkeling dashboard, gebruik en interpretatie PROMs, leren en verbeteren. 

Ontdek hoe we in onze vijf programma’s kennis ontwikkelen, innovatie initiëren, stimuleren en evalueren.

Afbeelding Ambitie

Toekomstbestendige zorg

Voor de periode 2021 t/m 2023 is de missie van het Consortium om onderscheidend bij te dragen aan duurzame gepersonaliseerde zorg en veerkrachtige zorgprofessionals. Dit zijn essentiële onderdelen voor toekomstbestendige zorg. In haar meerjarenplan 2021-2023 heeft het Consortium dit uitgewerkt. In het meerjarenplan voert het Consortium belangrijke onderdelen uit van de NFU-visie op kwaliteit Meer waarde voor de patiënt. De kern van het meerjarenplan is samengevat in een overzichtelijke infographic.

Duurzame gepersonaliseerde zorg

De gezondheidszorg van de toekomst is toegespitst op de wensen en behoeftes van de individuele patiënt. Zorg zal niet meer worden niet georganiseerd vanuit standaarden die uitgaan van uitkomsten voor een gemiddelde van de populatie: steeds meer wordt toegewerkt naar gepersonaliseerde zorg. Deze weg is al jaren geleden ingeslagen met het programma 'Waardegedreven zorg'. De lijn die daarin is ingezet, wordt vervolgd. Dat betekent dat de zorg is georganiseerd rondom ziektebeelden en is gericht op uitkomsten die belangrijk zijn voor de patiënt. Het Consortium richt zich hierbij op kennis- en implementatievragen die essentieel zijn om gepersonaliseerde zorg in de praktijk te brengen en gericht zijn op verdere verbetering van deze zorg. Kernelementen waar het Consortium zich op richt zijn:

  • multidisciplinaire en regionale samenwerking en

  • randvoorwaarden voor toepassing en verbeteren van gepersonaliseerde zorg (data, kosten en bekostiging).  

Veerkrachtige zorgprofessionals

Het leveren van optimale en veilige zorg vraagt om een veerkrachtige zorgprofessional. Een veerkrachtige professional is energiek, fysiek fit en mentaal weerbaar. Voor het verbeteren van de zorg moeten zorgprofessionals kunnen samenwerken in een veilige omgeving en met elkaar kunnen leren van de geleverde zorg. Denk daarbij aan het leren van incidenten, best practices en eigen resultaten (zelfreflectie). Om dit te kunnen doen moet er een goede balans zijn tussen belasting en belastbaarheid en vraagt het onder meer om ruimte om de betekenisvolle zorg te kunnen leveren en leiderschap. Het consortium zet zich in om een bijdrage te leveren aan kennis op dit terrein om daarmee de veerkracht van zorgprofessionals te bevorderen. Dit speerpunt raakt daarmee ook verschillende onderdelen binnen de programma’s ‘Anders verantwoorden’ en ‘Waardegedreven zorg’.

Bekijk alle programma's van het Consortium Kwaliteit van Zorg 

Consortium Kwaliteit van zorg

Afbeelding Homepage
14 November 2023

2023 III

Beste lezer, Hoe slaan we een brug tussen beleid en praktijk? Daarover ging het symposium dat op 25 oktober plaatsvond. Ook in de podcast 'Richtlijnen in de praktijk'…
17 July 2023

2023 I

Beste lezer, Er wordt een groot beroep gedaan op de zorg. We wensen iedereen de komende periode een minder volle agenda, tijd voor ontspanning en nieuwe inspiratie. Als bijdrage…
23 December 2022

2022 III

De leiding en het bureau van het Consortium Kwaliteit van Zorg wenst iedereen een gezond, gelukkig en inspirerend 2023 toe. Laten we elkaar vooral ontmoeten om gezamenlijk…
18 July 2022

Nieuwsbrief 2022 - II

Wij wensen jullie veel leesplezier en een mooie zomer toe!
23 December 2021

2021 IV

Kort blikken we terug op het afgelopen jaar. Een jaar waarbij Covid de zorg opnieuw in z’n greep hield en houdt. Toch ging het werken aan kwaliteitsverbetering…
5 January 2021

Nieuwsbrief NFU-Consortium Kwaliteit van Zorg 2021 I

De leiding en het bureau van het Consortium Kwaliteit van Zorg wenst iedereen een gezond, gelukkig en inspirerend 2021 toe waarin we elkaar veelvuldig zullen ontmoeten om…
31 August 2020

2020 - III

Na een energieke zomer gaat het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg met nieuwe gezichten verder in haar werk aan gepersonaliseerde zorg. In deze nieuwsbrief staan we stil bij het…
8 July 2020

2020 - II

Tijdens de online conferentie waardegedreven zorg, die op 26 juni werd gehouden, wees NFU-voorzitter prof. dr. Margriet Schneider er op dat het consortium sinds haar oprichting…
24 April 2020

2020 - I

De coronavirus uitbraak raakt iedereen in zijn of haar werk, maar ook privé. Door de ongelooflijke inzet van zorgverleners en iedereen die het zorgproces direct of…
14 January 2020

2019 -IV

Het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg wenst u een gezond en leerzaam 2020! We hebben 2019 afgesloten met mooie resultaten uit onze programma's en veel inspirerende…

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuws? Vul hieronder jouw e-mailadres in en abonneer je op onze nieuwsbrief.