Vierde NFU-podcast over thema ‘Richtlijnen in de praktijk’

Behandelrichtlijnen zijn belangrijk voor goede, kwalitatieve zorg maar zijn soms ook lastig te verankeren in de zorgpraktijk. Dit dilemma staat centraal in de vierde aflevering van de NFU Podcast, met als thema ‘Richtlijnen in de praktijk’.

Diana Delnoij, chief scientific officer bij Zorginstituut Nederland en Jaap Hamming, chirurg in het LUMC gaan onder leiding van Dave Dongelmans, intensivist in het Amsterdam UMC, in gesprek over het belang van richtlijnen. Het is lastig om deze zo op te stellen, dat ze niet alleen breed omarmd worden, maar ook breed geïmplementeerd worden, stellen Delnoij en Hamming.

In hun gesprek refereren ze regelmatig aan het onderzoek dat momenteel plaatsvindt binnen de Academische Werkplaats Zorgpraktijk en Beleid. Deze werkplaats, een initiatief van de NFU en Zorginstituut Nederland, heeft als doel om de kloof tussen zorgpraktijk en beleid te dichten. In het onderzoek wordt gekeken hoe het komt dat richtlijnen niet altijd worden gevolgd door zorgverleners en wat er eventueel beter kan bij de implementatie van de richtlijnen.

Delnoij stelt dat sommige richtlijnen erg gericht zijn op de inhoud van de zorg en minder op de organisatie daarvan. “En soms zijn ze erg gedetailleerd”, aldus Delnoij. Hamming ziet ook regelmatig dilemma’s ontstaan, bijvoorbeeld bij patiënten met etalagebenen. De richtlijnen schrijven voor dat de patiënt eerst intensieve looptherapie volgt, voordat er eventueel een operatieve ingreep plaatsvindt, dat is in lijn met de beweging naar passende zorg. “Maar patiënten willen graag dat de arts ingrijpt.”

Luister de podcast

De podcast ‘Richtlijnen in de praktijk’ is hier te beluisteren. Ook de drie andere NFU-podcasts zijn hier beschikbaar.

Bijeenkomst

Het thema Richtlijnen: het dichten van de kloof tussen onderzoek, beleid en praktijk staat ook op de agenda van de Invitational van de Academische Werkplaats Zorgpraktijk en Beleid, die op 25 oktober plaatsvindt in Utrecht. Zorgverleners en beleidsmakers zijn van harte welkom om mee te praten.