Veel aandacht voor gepersonaliseerde zorg

Gepersonaliseerde medisch zorg is naar aanleiding van onze boekpublicatie op 26 juni jl. de hele zomer in de publieke aandacht geweest. Qruxx, de vakwebsite van BSL, liet meerdere van de auteurs aan het woord, onder wie Barbara van Leeuwen over opzet en resultaten van het onco-geriatrisch MDO,  dat zij met collega’s in het UMCG ontwikkelde, en Rob Baatenburg de Jong over de zorgmonitor voor patiënten in de hoofd-halsoncologie waarmee hij het consult zoveel beter op de persoon weet toe te snijden. Ook op onze eigen site verschenen mooie interviews met auteurs, waaronder Marion van der Kolk over het ‘metronetwerk’, dat zorg organiseert waarin wat te kiezen valt en Wouter van Furth en Nienke Biermasz over het multidisciplinaire zorgpad voor hypofysetumoren. Recent verscheen het interview met Karin Kaasjager en Amely Daza Zabaleta over het Utrechtse cardiometabool netwerk, dat met nauwe samenwerking tussen huisartsen en specialisten voor zovelen zorg in de eerste lijn mogelijk maakt.

Het NOS-journaal maakte met Marieke Pierik en collega’s en Sanne van Buggenum – Wolter  een item over de gemakken van de IBD-coach, het Radio1 journaal sprak met Angelique Weel over de samenwerking van het Maasstadziekenhuis met huisartsen in de reumazorg, die resulteert in aanmerkelijk minder verwijzingen.

Vorige week sloot Judith Huirne deze interviewserie voorlopig af met een bevlogen toelichting op noodzaak en functioneren van de app IkHerstel, die bewerkstelligt dat mensen na een operatie sneller de gewone activiteiten weer oppakken.

Zorgvisie bracht een blog van Jan Hazelzet en Nico van Weert, waarin zij op basis van praktijken uit het boek ontraden om vanuit een centraal bureau te definiëren wat ‘onnodige zorg’ – je zult de nuance missen die uiteindelijk de sleutel tot het concept is. Deze week in Zorgvisie: Nico van Weert en Piet ter Wee over de organisatorische bedding voor waardegedreven zorg. Waardegedreven zorg moet niet langer van bevlogen pionierswerk afhangen, zo betogen zij, maar structureel worden georganiseerd. En daarmee hebben we de cirkel deze zomer rond gemaakt en nodigen we uit het werk op een volgend niveau voort te zetten.

De belangstelling voor het boek

Als de boekverkoop zo door blijft lopen zijn we nog voor de herfstvakantie aan een tweede druk toe. Tevens wordt er gewerkt aan een Engelse vertaling in druk en e-book.