Nu online: podcast NFU-Consortium ‘Minder meten, meer leren en verbeteren’

De titel van de podcast ‘Minder meten, meer leren en verbeteren’ is in een notendop de gedachte achter Anders Verantwoorden. Zorgprofessionals Ingrid Bonte en Rutger Verhage delen hun ervaringen met een radicaal andere benadering van kwaliteitsverbetering op de IC met ons. De kersverse podcast over dit onderwerp is nu te beluisteren!

Hoe doe je dat nu concreet: minder meten en meer verbeteren? Daarover gaat deze tweede podcast van het NFU-Consortium Kwaliteit van Zorg. Ingrid Bonte, kwaliteitsfunctionaris IC/MC en MC-verpleegkundige in Rijnstate, en Rutger Verhage, intensivist Radboudumc, vertellen hoe op de IC’s in hun regio wordt geëxperimenteerd met een radicaal andere aanpak. Het eigenaarschap van de kwaliteitsverbetering ligt volledig bij de collega’s op de werkvloer. Zij gebruiken een beperkte, gezamenlijke kernset van indicatoren die zorgprofessionals in de regio zelf hebben opgesteld. De experimenten in Rijnstate en Radboudumc worden uitgevoerd vanuit het succesvolle programma ZIRE (ZInvolle REgistratie). Verhage en Bonte praten hierover met Dave Dongelmans, intensivist in het Amsterdam UMC en lid van het Consortium Kwaliteit en Veiligheid. Beluister dit boeiende gesprek via Spotify of Apple Podcasts.

Minder registreren
Anders Verantwoorden is één van de programma’s van het NFU-Consortium. De afgelopen jaren is veel nagedacht over en gewerkt aan andere, betere manieren van verantwoorden. Het doel: minder registreren en verantwoorden en de tijd en energie vooral besteden aan daadwerkelijke kwaliteitsverbetering. Hieruit zijn de principes van Anders Verantwoorden voortgekomen: geef ruimte voor ándere, (inter)subjectieve en persoonlijke aspecten van kwaliteit van zorg, zet in op continu reflecteren en leren van elkaar en blijf tegelijkertijd werken binnen heldere randvoorwaarden met gebruik van externe toetsing.

Opwarmer
De podcast is een ‘opwarmer’ voor de conferentie ‘Verantwoord anders’ van het NFU-Consortium op 7 oktober a.s. Deze bijeenkomst is interessant voor patiënten(organisaties), professionals uit umc’s, beleidsmakers en accreditatie- en certificatie-organisaties en andere stakeholders en belangstellenden. Er wordt nog volop gewerkt aan de invulling van het programma, maar centraal staan samenwerken aan kwaliteit, zinvolle registratie en leren en ontwikkelen. Wil je erbij zijn? Reserveer dan alvast 7 oktober, van 10.00-15.00 uur en hou de website van NFU-Consortium in de gaten voor meer informatie over de conferentie.

Meer weten over Anders Verantwoorden?
Hier kun je meer lezen over programma Anders Verantwoorden.
Hier kun je meer lezen over de vervolgexperimenten van ZIRE.

Beluister de podcast!
Beluister de podcast via Spotify of Apple Podcasts