Onderzoek naar beoordeling van digitale zorg

Digitale zorg wordt steeds vaker ingezet in behandelingen. Voor alle verzekerde zorg gelden wettelijke criteria en beoordelingskaders, dus ook voor digitale zorg. Vanuit verschillende partijen komen er signalen dat het lastig is om deze criteria en beoordelingskaders toe te passen op digitale zorg. Daarom is er binnen de Academische Werkplaats het onderzoek Van black-box naar white-box: beoordeling en evaluatie van digitale zorgtechnologieën uitgevoerd.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door een onderzoeksgroep onder leiding van Kevin Jenniskens van het UMC Utrecht, toont belangrijke onderdelen uit het beoordelingsproces van digitale zorg. Ook laat het zien welke factoren door stakeholders worden ervaren als belemmerend of behulpzaam.

Het blijkt dat het onduidelijk is wanneer er bij digitale zorgtechnologieën een beoordeling met betrekking tot de ‘stand van de wetenschap en praktijk’ moet plaatsvinden. Het is met name moeilijk in te schatten wanneer digitale zorg een ‘technische variant’ is van bestaande zorg en wanneer en sprake is van nieuwe zorg.

Ook blijkt dat de verschillende zorgtechnologieën van elkaar verschillen en daarmee ook de risico’s. Daarom pleiten stakeholders voor een duidelijke indeling van digitale zorg op basis van risico’s.
Daarnaast is er behoefte om ook andere criteria mee te nemen in de beoordeling voor vergoeding van digitale zorg, zoals duurzaamheid en arbeidsinzet.

De resultaten van het onderzoek worden door Zorginstituut Nederland gebruikt voor verschillende publicaties over digitale en hybride zorg. De eerste publicatie is een handleiding digitale en hybride zorg. De handleiding verduidelijkt de toepassing van de wettelijke criteria en kaders op digitale zorg en verschijnt in de tweede helft van 2024.