NFU-conferentie ‘De Veerkrachtige Zorgprofessional’ op 1 oktober 2021

Dit jaar is het Consortium Kwaliteit van Zorg van de NFU gestart met het programma ‘de Veerkrachtige Zorgprofessional’. Consortiumleden Arie Franx en Maarten van der Laan zijn de leiders van dit programma. Beiden ervaren zelf dagelijks de toenemende druk en uitdaging om naast goede zorg voor de patiënt ook te voldoen aan de hoge regeldruk, administratieve lasten en tijd te vinden om innovaties verder te brengen. Hiervoor zijn vitaliteit en veerkracht essentieel.

Van der Laan en Franx vertellen dat het nieuwe programma zich richt op de vraag hoe we met elkaar ervoor kunnen zorgen dat zorgprofessionals plezier in hun werk hebben en houden, duurzaam inzetbaar zijn en daardoor optimale kwaliteit van zorg kunnen blijven leveren.

Het programma moet ervoor zorgen dat umc’s van elkaar kunnen leren en verbeteren, samen kunnen optrekken en nieuwe kennis en tools kunnen ontwikkelen. Belangrijke punten hierin zijn het monitoren van belasting, preventieve maatregelen, samenwerking en leiderschap. Trots kondigen ze de conferentie op 1 oktober aan. Deze dag organiseren zij in nauwe samenwerking met afgevaardigden van het college medische directeuren en ARBO directeuren.

‘We houden deze conferentie als kick-off voor het programma’. Naast inspirerende keynotes van vooraanstaande sprekers gaan de umc’s ook in gesprek met elkaar en om van elkaar te leren en te ontdekken waarin ze gezamenlijk op zullen trekken.

Het thema zal worden aangevlogen vanuit zowel de belastbaarheid van de professional, en wat hier (preventief) aan kan bijdragen zoals leiderschapstrainingen, als de ‘belasting’ (werkcontext) kant. Tenslotte willen Van der Laan en Franx duidelijk overbrengen dat het programma zich richt op alle zorgmedewerkers. Het gaat ook om teamwork inclusief verpleegkundigen en andere collega’s. Alleen samen kan je de beste zorg leveren en plezier in je werk hebben.

Programma conferentie en aanmelden
Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan de conferentie. Afhankelijk van de dan geldende maatregelen zal de conferentie fysiek en/of online te volgen zijn.
Het voorlopige programma, inclusief een link om aan te melden, is hier te downloaden