MijnIBDcoach: substantiële verbeteringen voor patiënt én zorgsector chronische inflammatoire darmziekten

De kern van dit succesverhaal uit het Maastricht UMC+ betreft een digitale applicatie voor patiënt, arts en verpleegkundige voor gestructureerde monitoring, zelfmanagement en integrale zorg. Het gebruik hiervan leidt tot substantiële reductie van polikliniekbezoeken (36%) en opnames (50%). De patiënt vult zelf periodiek PROMs in en het systeem signaleert op welk punt specifieke aandacht nodig is. Daarop volgt actie. Minder routine controles, een tevreden patiënt en met relatief eenvoudige administratie. Dit werk werd recent gepubliceerd in The Lancet.

Marieke Pierik, MDL-arts in het Maastricht UMC+, vertelt met gepaste trots hoe dit resultaat werd bereikt. “Zo’n vijf jaar geleden werd ik betrokken bij een op te starten eHealth project met als doel de zorg te verbeteren voor patiënten met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa door samenwerking van een farmaceut, de patiëntenvereniging CCUVN, het Maastricht UMC+ en Sananet, een eHealth- bedrijf. Later zijn ook het LUMC, het Zuyderland Medisch Centrum en het Antonius Medisch Centrum aangesloten. We waren overtuigd dat we tot betere lange termijn uitkomsten zouden kunnen komen door goede monitoring van ziekteactiviteit, maar ook van alle factoren die deze ziekteactiviteit kunnen beïnvloeden. We hebben met elkaar een slimme methode ontwikkeld waar patiënten gevraagd worden periodieke vragenlijsten invullen: MijnIBDcoach.” MijnIBDcoach is een applicatie voor smartphone en tablet.

Alert-signaal
Gebruikers worden periodiek uitgenodigd een vragensessie in te vullen, de resultaten worden samengevat in een behandeloverzicht, inzichtelijk voor  de patiënt en zijn of haar MDL-arts of verpleegkundige. MijnIBDcoach monitort zo ziekteactiviteit, maar ook PROMs ten aanzien van therapietrouw, de voedingstoestand, rookgedrag, bijwerkingen van geneesmiddelen, arbeidsparticipatie, sociale steun, kwaliteit van leven en angst en depressie. Wanneer antwoorden een vooraf gedefinieerde alarmgrens overschrijden, zorgen ze voor een alarmsignaal in het ziekenhuis waar de patiënt onder behandeling is. Ook bij een vraag of klacht kan de patiënt een bericht sturen. Op basis van de mate en ernst van de klachten kan direct een behandeladvies worden gegeven, aanvullend onderzoek worden ingezet of een afspraak op de polikliniek gemaakt.

E-learnings
Naast de monitoringsfunctie biedt mijnIBDcoach een groot aantal kennismodules aan die werden ontwikkeld in een samenwerking met afgevaardigden van patiëntenverenigingen, verpleegkundigen en beroepsvereniging. Deze gaan over een brede waaier aan ziekte-gerelateerde onderwerpen, zoals: zelfmanagement van een chronische ziekte, verschillende beschikbare geneesmiddelen, voeding, IBD en een kinderwens of zwangerschap. De E-learnings bevatten veel praktische tips & trics.

Lees de publicatie in The Lancet. Het Maastricht UMC+ bracht deze goede praktijk voor de zomer in binnen het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg.