Hoewel Ada van den Bos, stafadviseur kwaliteit en patiëntveiligheid in het Erasmus MC, in 2009 met succes een kwaliteitscursus afrondde in Boston, bracht deze Nederlandse master haar veel. “Voor mij was vooral het netwerkeffect belangrijk. Je voert dialogen met mensen uit allerlei zorgvelden, van jurist en apotheker tot arts of verpleegkundige. Dat maakte duidelijk voor welke omslag we in de Nederlandse zorg staan.”

Van systeem- naar leefwereld
Die gesprekken leerden haar verder te kijken dan de eigen intensive care van het Sophia Kinderziekenhuis. “Ik heb geleerd om meer op organisatieniveau en daarbuiten te denken. Echte kwaliteitsverbetering vraagt een verbetercultuur in je organisatie. Die bereik je niet alleen met een systeemwereld met structuren en vinkjes op de juiste plaats. We hebben geleerd hoe we juist vanuit de leefwereld van een afdeling aan verbetering kunnen werken. Dan verandert er echt wat en raken mensen gemotiveerd om te werken aan kwaliteit en veiligheid.”

Project Goed reanimeren
In een eigen project leren de masterstudenten planmatig te werken aan een concreet verbeterproject. Daarover schrijven ze vervolgens een thesis. Ada richtte zich op verbetering van de reanimatievaardigheden op de intensive care. Verpleegkundigen leerden zowel hun team- als reanimatievaardigheden verbeteren. “Vooral een duidelijke leiderschapsrol en structuur in het reanimatieproces leidden in een simulatiesetting tot veel betere resultaten.”

In het opzetten en uitvoeren van dit project kwam de masteropleiding haar goed van pas. “Vooral het schrijven van een goed projectplan en uiteindelijk de masterthesis  was voor mij een leerproces. In de vrije ruimte van de master heb ik mij daarom bekwaamd in scientific writing.”

Een volgende jaargroep staat klaar om vanaf september 2018 deze opleiding te volgen!

Lees hier meer over de NFU-master.

----------------------------------------------------------------------

Ben jij AIOS en wil je je onderscheiden in het verbeteren en innoveren van de zorg? Volg dan de topclass ‘Innovation in Care’ die in het najaar 2018 weer van start gaat vanuit het Radboudumc. De topclass werkt samen met de NFU-master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg.