Eindrapportage onderzoeken digitale zorgtoepassingen

Digitale zorgtoepassingen, zoals mobiele apps voor patiënten, monitoring op afstand en patiëntportalen, winnen steeds meer terrein binnen de zorg. Om deze op de juiste manier te laten landen en te kunnen gebruiken, is goed onderzoek nodig. In de Academische Werkplaats, een samenwerking tussen het Zorginstituut Nederland en de NFU, hebben onderzoekers gekeken naar de voorwaarden voor een goede implementatie van digitale zorgtoepassingen. Van twee onderzoekstrajecten is inmiddels de eindrapportage verschenen.

Zorgprofessionals vinden het lastig om (vooraf) in te schatten wat de impact van digitale zorgtoepassingen op hun werk zal zijn. Hun focus ligt vooral op het patiëntperspectief: als de patiënt er baat bij heeft of beter van wordt, zijn zorgprofessionals geneigd hun eigen belangen ondergeschikt te maken. Het is daarom bij de introductie van nieuwe digitale zorgtoepassingen belangrijk om goed te kijken naar de impact op de zorgverlener. Dat is een van de conclusies van het onderzoek De impact van digitale zorgtechnologie op de zorgprofessional, dat is uitgevoerd door onderzoekers van vier umc’s.

Uit dit onderzoek komen verschillende aanbevelingen; de eerste is dat er structurele aandacht moet zijn voor de impact van nieuwe zorgtoepassingen op de zorgverlener. Daarvoor hebben de onderzoekers een checklist opgesteld.

Daarnaast raden de onderzoekers aan om bij het onderzoeken van een nieuwe toepassing de impact op zorgprofessionals expliciet mee te nemen. Dit zou vergelijkbaar moeten zijn met hoe een wetenschappelijke onderbouwing voor effectiviteit, of een andere claim, wordt onderbouwd. Als blijkt dat technologieën voornamelijk negatieve gevolgen hebben, zoals een verhoogde werkdruk of hoge complexiteit in gebruik, zouden deze niet zonder meer een positief advies moeten krijgen.

De derde aanbeveling stelt dat het goed zou zijn als er een gedeelde en uniforme beoordeling van nieuwe technologieën zou komen. Als een centrum een nieuwe digitale zorgtoepassing heeft beoordeeld op aspecten als privacy, juridische zaken en technische eisen zou een ander centrum deze keuring kunnen overnemen zonder het volledige proces opnieuw te doorlopen.

Lees verder via: Eindrapportage De impact van digitale zorgtechnologie op de zorgprofessional

Wasstraat

Het MUMC+ Zorginnovatielab (ZIEL) ondersteunt zorginnovaties door middel van de zogenaamde ‘wasstraat’, een gestructureerd innovatieproces. In de praktijk blijkt echter dat de pilotfase trager verloopt dan gewenst, wat de effectiviteit van innovaties vertraagt. Het onderzoek Versnellen innovatieproces wasstraat onderzoekt de achterliggende oorzaken van deze vertraging en biedt mogelijke verbeteringen om het proces te versnellen.

Uit de ervaringen van het eerste jaar met de wasstraat, blijkt dat een belangrijke verbeterpunt is om de pilotfase te vereenvoudigen. De hoge kwaliteitseisen die aan pilots worden gesteld, vertragen het proces. Om dit aan te pakken, is een online tool ontwikkeld die idee-eigenaren helpt bij het voorbereiden van pilots, het verzamelen van bewijs en het bewaken van de voortgang.

De bevindingen uit het onderzoek bieden belangrijke inzichten voor zowel beleidsmakers als zorgprofessionals. Beleidsmakers kunnen de inzichten gebruiken om kansrijke innovaties beter te onderscheiden en zorgprofessionals kunnen profiteren van en gestroomlijnd proces voor het testen en implementeren van innovaties.

Lees verder via: Eindrapportage Versnelling van de wasstraat: Efficiënte selectie en implementatie van digitale zorginnovaties