Conferentie over Anders Verantwoorden

Samenwerken aan kwaliteit en meer leren en verbeteren, dat is de gedachte achter Anders Verantwoorden in een notendop. De NFU belicht op 7 oktober in de conferentie ‘Verantwoord anders’ allerlei kanten van dit onderwerp. We hebben ook een kersverse podcast met hoopvolle berichten van de werkvloer!

De afgelopen jaren is door de umc’s toegewerkt naar andere, betere manieren van kwaliteitsborging en het verantwoorden daarvan. Het doel is meer tijd en energie te besteden aan daadwerkelijke kwaliteitsverbetering en minder aan registratie. Hieruit zijn de vier NFU-principes van Anders Verantwoorden voortgekomen: geef ruimte voor ándere, (inter)subjectieve en persoonlijke aspecten van kwaliteit van zorg, zet in op continu reflecteren en leren van elkaar en blijf tegelijkertijd werken binnen heldere randvoorwaarden met gebruik van externe toetsing.

Umc’s doen al ervaring op met het aanpassen en inrichten van het kwaliteitssysteem volgens deze principes. Er loopt ook een gezamenlijk project rond Anders Verantwoorden binnen het Consortium Kwaliteit van Zorg van de NFU; Anders Verantwoorden is een programma van het Consortium. Dit project, onder de titel Zinvolle Registratie oftewel ZIRE, loopt op IC-afdelingen in acht ziekenhuizen inclusief twee umc’s. De inzichten uit dit onderzoeksproject en de lessen die de ziekenhuizen hebben geleerd uit de experimenten met nieuwe vormen van verantwoorden komen uitgebreid aan bod tijdens de conferentie. Bekijk voor het programma van Verantwoord anders op 7 oktober in Villa Jongerius te Utrecht.

Het thema Anders Verantwoorden sluit naadloos aan op het concept passende zorg, de rode draad van het huidige kabinetsbeleid. Anders Verantwoorden resulteert idealiter in meer aandacht voor de patiënt en een beter, meer op de persoon gericht gesprek in de spreekkamer. Daarbij komen andere voordelen: vermindering van de ervaren registratielast en verhoging van het werkplezier voor zorgprofessionals.

Podcast
Hoe doe je dat nou concreet: minder meten en meer leren en verbeteren? Daarover gaat onze tweede podcast in een serie over actuele ontwikkelingen op het gebied van de kwaliteit van zorg. Ingrid Bonte, kwaliteitsfunctionaris IC/MC in het Rijnstate en MC-verpleegkundige en Rutger Verhage, intensivist Radboudumc vertellen hoe er binnen het project ZIRE op de IC’s in hun regio wordt geëxperimenteerd met een radicaal andere aanpak van kwaliteitsverbetering, waarbij het eigenaarschap volledig op de werkvloer komt te liggen. Lees hier het nieuwsbericht over de podcast.

NFU-conferentie ‘Verantwoord anders’
Tijd: 7 oktober 10-15 uur
Locatie: Villa Jongerius, Utrecht
Wil je erbij zijn? Je kunt je via dit online formulier nu aanmelden!

Meer weten over Anders Verantwoorden?
Hier kun je meer lezen over programma Anders Verantwoorden.
Hier kun je meer lezen over het project Zinvolle Registratie (ZIRE).

De podcast Minder meten, meer leren en verbeteren is te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.