Beluister de NFU-podcast ‘De Veerkrachtige Zorgprofessional’

Te gast in deze podcast zijn Evelien van Leeuwen en Dewi Stalpers, beiden actief op het thema veerkracht en duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals binnen het UMC Utrecht. Tijdens de podcast vertellen zij meer over de lopende programma’s en de inzichten die dit oplevert en dat levert een interessant gesprek op.


Vlnr: Dave Dongelmans, Evelien van Leeuwen en Dewi Stalpers tijdens de opnames

Onder leiding van Dave Dongelmans wordt het thema vanuit verschillende perspectieven belicht. Evelien onderzoekt hoe zorgprofessionals, leidinggevenden en de umc’s een bijdrage kunnen leveren aan de duurzame inzetbaarheid van artsen. 'Voor de arts komen er naast de klinische taken steeds meer taken bij: onderwijs en opleiding, samenwerken, beroepsverenigingstaken, onderzoek, et cetera. Artsen zijn niet snel geneigd om te erkennen dat ze de werkdruk als (te) belastend ervaren. Dan kan de veelheid aan taken druk opleggen. Voorwaarde is dat een arts de ruimte ervaart om dit te benoemen. Daar hebben leidinggevenden een belangrijke rol in', aldus Evelien. 'Bij verpleegkundigen gaat het meer om positie nemen', geeft Dewi aan. 'Het werk van verpleegkundigen is niet altijd even zichtbaar, terwijl zij voortdurend keihard werken. Zij voelen zich soms ondergewaardeerd en dat komt het werkplezier en het welzijn niet ten goede. Het is tijd dat verpleegkundigen als groep meer op de voorgrond treden. Ook hierin hebben de leidinggevenden een cruciale rol.'

Door Covid nog meer aandacht voor werkdruk
Covid-19 zorgt voor nog meer druk op de zorg. De podcast maakt duidelijk dat juist vanwege Covid de aandacht voor werkdruk in de zorg een boost heeft gekregen. Zo staan intensivisten zij aan zij met verpleegkundigen om de dagelijkse zorg aan Covidpatiënten te verlenen. Juist nu werken artsen en verpleegkundigen nog intensiever samen en is er begrip en waardering voor elkaars werk.

Onderdeel van het programma 'De Veerkrachtige Zorgprofessional'
Deze podcast maakt onderdeel uit van het programma ‘De Veerkrachtige Zorgprofessional’. Het is de eerste van een reeks podcasts die het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg uitbrengt. In de podcasts gaat Dave Dongelmans, intensivist Amsterdam UMC en lid van het consortium in gesprek met collega's uit de umc's over uiteenlopende actuele thema's voor zorgprofessionals.